Akeleje

Klasse: tokimbladede (Magnoliopsida)

Orden: Ranunkelordenen (Ranunculales)

Famille: Ranunkelfamillien (Ranunculaceae)

Slægt: Aquilegia

Akeleje

Kendetegn

Akeleje er en af planteslægterne i ranunkel famillien, med omkring 80 arter strøet ud over the tempererede del af den nordlige halvkugle. Famillien består af flerårige urteragtige planter, vokser opret, med busket vækst. De grundstillede blade er flerdobbelt trekoblede, og er med omvendt ægformede småblade. Disse småblade er trelappede med en tandet rand. Bladene som løber op af stænglen har aflange småblade med hel tandløs rand.

Planten blomstre juni til august. Blomsterne sidder i oprette blomsterstande for enden af særlige skud. Blomsterne er reglmæssige, 5-tallige med to kranse blosterblade, de inderste blosterblade er omdannet til lange nektarspore. Disse bruges som tiltrækning af bestøvere. Farven på disse blomster kan variere meget, da der findes mange varianter, de kan rangere fra helt hvide over til en både lys- og mørkeblå, samt violette der kan nå det næsten sorte violette del af spektrummet. Når blomsten danner frugt ses disse som 5-rummet bælgkapsler med et utal af frø.

Stænglen står opret, forgrenet og uden nogle hår. Hvis planten oprodes kan der observeres en kraftig jordstængel med grove siderødder.

Forveksling

Når i blomst, findes der ingen rigtige forvekslings muligheder. Hold øje med de 5 inderste omdannet blosterblade og du skulle være i stand til at indentificere denne plante uden nogen tvivl.

Habitat

Har brug for luftig jordbund, med god mulighed for dræn, men er ikke kendt som værende kræsen. Vokser bedst i indirekte sol eller periodisk sol og skygge cyklus. Dette gør skovbryn, overdrev og lysninger i skove idelle habitater for Akeleje.

Udbredelse

Akeleje er en ganske udbredt plante i danmark, men er ikke en del af Danmarks naturligt forekommende Flora. Planten blev bragt til landet til medicinsk brug af munke der kom sydfra, derfor vil planten ofte bliver fundet omkring gamle klostre, urtehaver og ruderater. Og efter som planten er villigt selvsående og planteædere undgår at spise den, har Akeleje formået at opretholde sunde bestande spredt rundt i landet.

Giftige dele og symptomer

Hele planten indeholder små mængder af det virksomme stof blåsyreglykosid, hvilket gør at planten smager meget bittert. Grundet smagen og den lille mængde virksomt stof i planten, gør det forgiftning usandsynlig.

Blåsyreglykosid virker lammende på centralnervesystemet, og frem for alt åndedræts centret. Hvis indtaget vil symptomer først indtræde efter nogle timer, da giftstoffet først bliver optaget i tarmen. Symptomer indkludere, åndedrædtsbesvær, hjertebesvær, kramper og udvidet pupiller.

Hvis indtaget

Som nævnt ovenover inderholder Akeveje meget små mængder virksomt stof, men hvis det vides at der er indtaget store mængder af planten anbefales det at man fremprovokere opkast og straks derefter tager til lægen. Hvis en kraftig forgiftning indtræder, kan man gå fra symptomfri til nær død på ca. 5 minutter. Tag gerne planten med til lægen, så giftstoffet kan indetificeres hurtigst muligt og blive behandelt korrekt.

Kilder: