Fingerbøl

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)

Orden: Maskeblomstordenen (Scophulariales)

Famille: Maskeblomstfamillien (Scophulariaceae)

Art: Fingerbøl (Digitalis Purpurea)

fingerfol

Kendetegn

Fingerbøl er en toårig urt, som det første år ses som en roset af lange stilkede grundblade. Når planten er i fuldt udvokset stadie måler den omkring 150 cm høj. Den har en ugrenet, rank stængel. Øverst på stænglen kan ofteste observers dunhår. Bladene sidder på den nederste del af stænglen, i fuld udvokset stadie op til omkring 30 cm oppe. Bladene kan beskrives som værende æg-lancet formet, spidse og med afrundet takker langs kanten. Oversiden ses som mørkegrøn med rynker og med en lys grå underside, hvilket skyldes et tæt hårlag. Blomsterne sidder i endestillet klaser, som springer ud fra bund imod top. blomsterne er hel kronet og tæt på klokke formet, men med forlænget læbeflig. Farven på blomsten kan variere imellem hvid, bleggul, let rødlig eller violet, oftest mørk plettet. Blomsten har en håret underside. Den største variation er farven på blomsten. Fingerbøls frugter er kapsler som indeholder et utal af små frø.

Hele slægten består af 20 arter og optræder både som stauder og buske.

Forveksling

I yngre stadier kan Fingerbøl let forveksles med urten Ensidig klokke, men dens blomst har ikke en karakteristiske forlængede læbeflig.

Der udover er der umiddelbare forveksligs muligheder, kun i første års stadiet, hvor den kan forveksles med andre planter der danner rosetter.

Habitat

Trives bedst på udyrket arealer. Dette inkludere blomsterenge, lysninger i skove, på heder, baneskråninger osv. Den er ofte knyttet til områder nær kyster, kan bedste lide halvskygge forhold, let fugtighed og kræver en svagt sur jordbund. Kan ofte findes i samme områder som brændenælder.

Udbredelse

Fingerbøl er udbredt i store dele af Nordafrika og Europa. Planten er Ikke en naturlig del af den danske flora, men har på grund af hyppig dyrkning bredt sig til divers egne af landet og har naturaliseret sig selv. Fingerbøl er blevet en blomst af relativ hyppig forekomst i den danske natur.

Giftige dele og symptomer

Hele planten anses som værende giftig, dette inkludere også rødder og frø. Den største koncentration af dens to farligste virksomme stoffer, digoxin og digitoxin, finde dog i bladene. Disse to virker hovedsagligt på hjertefunktionen. Fingerbøl indeholder også stoffet Saponin, hvilket virker slimhindeirriterende.

De første symptomer der indfinder sig omfatter, general utilpashed og opkast. Efter nogle timer kan der indtræde diarré, sløvhed, kramper i hele kroppen og hjerterytme forstyrrelser. I yderste tilfælde, hvis man har spise nogle af bladene, er der en overhængende fare for dødsfald, da hjerterytmen sløves så meget at det stopper.

Frisk saft fra planten vil fremkalde betændelses tildstande i mund og svælg.

Hvis indtaget

Hvis saft er indtaget i små mængder anbefales det at drikker rigeligt med vand and spise en omgang medicinsk kul.

Hvis indtaget i større mængder anbefales det at provokere opkastning og stadig indtage rigelige mængder vand. Derud over skal man søge læge hurtigst muligt, da der er fare for en livstruende tilstand.

Kilder: